Weetjes voor het voor het opstellen van effectieve persberichten

Het opstellen van persberichten geschiedt op dagbasis. Dit wordt vooral gedaan door journalisten. Ben jij een journalist? Hierdoor dien je dan elke dag persberichten te schrijven. Persberichten zijn elke dag nodig, omdat de mens up-to-date wenst te zijn en te blijven inzake de hedendaagse stand van zaken in het land. Tja, daar zie je het dus! Elke dag is er vraag daarnaar. Wat kun je als journalist allemaal doen om effectieve persberichten te schrijven? Hieronder vertellen we je meer daarover. Lees dus met heel veel plezier en enthousiasme verder! Een van mijn betere vrienden is een boekhouder Tilburg, maar houdt enorm veel van

Het lezen van persberichten geschiedt elke dag door iedereen. Als burger van een land wil je bijvoorbeeld altijd weten wat er in het land gebeurt. Om dit te weten, kun je dus persberichten lezen. Ben jij toevallig een journalist en wens je effectieve persberichten te schrijven voor de Nederlandse burgers? Heb je enig idee hoe dat kan geschieden? Het schrijven van effectieve persberichten kan onder andere door:

  1. Spannende en korte kopstukken te plaatsen:

Het eerste punt wat persberichten zo spannend maakt, zijn kopstukken. Hiervoor dien je creatief te zijn. Creatief zijn is absoluut niet moeilijk. Hier geven wij je een voorbeeld. Stel maar eens voor dat er een moord heeft plaatsgevonden in Utrecht. Je kunt als kopstuk dan schrijven: “Moord in Utrecht vanwege jaloezie”. Een saaie kopstuk is bijvoorbeeld: “Er heeft moord plaatsgevonden in Utrecht die te wijten is aan jaloezie”. Zie daar het verschil!

  • De alinea’s zo spannend mogelijk te houden:

Zorg ervoor dat je in elke alinea iets anders te vertellen hebt. Aanvullend op het voorbeeld van de moord, kun je in de eerste alinea alles in hoofdlijnen aangeven. Je continueert de tweede alinea door te praten over de jaloezie. De derde alinea kan gaan over de moord in z’n geheel.

  • Gebruik te maken van beeldmateriaal:

Gebruik (fictieve) foto’s om het persbericht spannend te houden. In het geval van moord, hoef je bijvoorbeeld niet de vermoorde persoon in beeld te brengen. Plaats bijvoorbeeld een voorbeeld van een bebloede mes.

  • Geen lange teksten, maar teksten die een ieder kan begrijpen:

De persberichten dienen leesbaar te zijn door een ieder vanuit diverse leeftijdscategorieën. Denk er maar aan dat een kind van 12 jaar jouw persbericht ook moet kunnen snappen, net als hoe een man van 40 jaar dat snapt.

  • Te werken met exacte antwoorden:  

Je kunt in jouw persberichten in percentages aangeven hoeveel moorden hebben plaatsgevonden in een week. Wanneer je die in percentages aangeeft, weet men exact hoeveel moorden er zijn geweest. Een vaag antwoord, is wanneer je schrijft dat de moorden van deze week zijn gestegen. Alsjeblieft niet doen! Percentages geven altijd exacte antwoorden aan.

Aan de hand van deze vijf tips, weet je nu hoe je persberichten op effectieve manieren kunt schrijven. Het is heel simpel, maar het vergt veel creativiteit. Wij hopen dat je deze tips handig hebt gevonden en dat je ze zult meenemen. Ook kijken we uit naar jouw opkomende persberichten. Tot slot wensen we je heel veel succes toe in het schrijven!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.